De quadricepspees techniek
Met de toename van het letsel van de voorste kruisband bij de jonge vrouwelijke sporter (14 tot ongeveer 25 jaar) is de belangstelling voor de quadricepspees weer toegenomen. Immers, de hamstringpezen dragen bij aan het tegengaan van de voorwaartse verschuiving van het onderbeen en compenseren de gestoorde functie van de voorste kruisband als deze gescheurd is. Hamstrings zijn ook minder goed te trainen dan de quadriceps musculatuur. Als dan ook rekening gehouden wordt met de absoluut mindere kracht van de hamstrings bij de jonge vrouwelijke patiënt, hetgeen de voornaamste oorzaak is van de hogere incidentie van het letsel bij vrouwen, is het eigenlijk vreemd dat we de hamstrings op dit moment bij deze jongere patiëntengroep nog gebruiken. Mogelijk is dit ook de voornaamste reden dat ongeveer 30% (!!!) van de jonge patiënten de kruisbandplastiek binnen twee jaar opnieuw scheurt (lees ook bij de rubriek "Return To Play"). De kniepees heeft als nadeel dat er donorsite gerelateerde klachten kunnen ontstaan in de revalidatie (pijnklachten ter plaatse van de uitgenomen botblokjes), iets wat de quadricepspees techniek in veel mindere mate heeft.
Bovendien is met de tegenwoordige minimaal invasieve operatie techniek, waarbij een speciaal mesje wordt gebruikt (zie foto), het litteken voor het verkrijgen van de quadricepspees veel kleiner dan voorheen. De pees voldoet aan de eisen voor een stabiele knie. Tot heden heb ik de Quadricepspees vooral gebruikt in de revisie casus, vaak als al meerdere keren eigen materiaal was gebruikt en geen indicatie bestond voor het gebruik van een donorpees (jonge patiënten!) en bij de achterste kruisband operaties. Met de nieuwe verbeterde resultaten is de Quadricepspees techniek wellicht de betere keuze voor een primaire voorste kruisband procedure bij de jonge vrouwelijke (top)sporter (14, de menarche heeft plaatsgevonden, tot ongeveer 25 jaar). De fixatie techniek verschilt niet van de andere methoden. De pees kan met en zonder botblokje (van de bovenzijde van de knieschijf afkomstig) worden gebruikt. In de huidige literatuur worden vergelijkbare uitkomsten aangetoond tussen de Quadricepspees en de hamstrings procedure. Professor Staubli, orthopedisch chirurg uit Zwitserland, was in het verleden al een grote voorstander van de quadricepspees techniek. Ook in Duitsland wordt de quadricepspees in toenemende mate gebruikt bij de primaire voorste kruisband procedures bij jonge vrouwelijke patiënten (professor Petersen in Berlijn).
Een relatief nadeel van de quadricepspees techniek is de genezing van de huid. De huid boven de knieschijf is onderhevig aan trekkrachten. Dat geeft soms aanleiding tot verbreding van de wond, vooral bij jonge dames een cosmetisch probleem en zeker bij dames met een reactieve huidgenezing. Sommige operateurs maken om die reden een dwarse of horizontale littekens. Het nadeel van deze incisie is het cosmetisch effect bij plaatsing van een knieprothese op oudere leeftijd. Er ontstaan dan twee kruizen. Er kan ook gekozen worden voor een horizontale incisie boven de knieschijf en een lengte incisie op het onderbeen. De verbrede wond kan door de plastisch chirurg in een later stadium worden gecorrigeerd indien nodig.