De nabehandeling
Na een partiële meniscectomie (het gedeeltelijk verwijderen van de meniscus) ontstaat een littekenreactie van de restmeniscus. Door de glijdende werking van het ronde bovenbeen op het meer vlakke onderbeen wordt de meniscus afgerond (molensteen effect). Dit proces neemt ongeveer 6 tot 8 weken in beslag en dit is dan ook de tijd dat zich nog wat vocht (hydrops) in de knie kan vormen. Met name de eindstandige buiging van de knie zoals bij hurken en knielen, kan dan nog pijn provoceren. Deze eindstandige flexie pijn kan zelfs enige maanden voortduren. De knie moet van een arthroscopie herstellen ook al is minimaal invasief geopereerd er is altijd een reactie van het slijmvlies (synovitis) aanwezig in de eerste weken na operatie. Fietsen is voor de knie een redelijk onbelaste oefenvorm die al snel kan worden benut om de souplesse van het gewricht terug te krijgen. Om goed te kunnen fietsen is een buiging van ongeveer 105 graden nodig.
Soms ervaart de patiënt een vage pijn in het verloop van de binnenband (mediale collaterale band) ten gevolge van het feit dat voor verwijdering van een deel van de achterhoorn van de binnenmeniscus de knie in een X-stand is gestrest om ruimte voor de instrumenten te bewerkstelligen. Deze pijn verdwijnt doorgaans binnen twee weken. Het herstel van de buitenmeniscus kan wat langer duren dan van de binnenmeniscus. De exacte redenen hiervoor zijn niet echt bekend. Mogelijk is de zenuwvoorziening in het laterale compartiment van de knie (buitenzijde) hiervan de oorzaak. De lokale zwelling ter plaatse van de steekgaatjes verdwijnt na enkele weken vanzelf. Een klacht die wat langer kan voortduren is het gevoel van stijfheid in de knie. Dit wordt met name bemerkt als startstijfheid, bij voorbeeld na het opstaan uit zithouding en bij koude en vochtige weeromstandigheden.
In het algemeen mag de knie zodanig belast worden dat er geen toename van pijn of zwelling ontstaat (dus belasten op geleide van pijn en zwelling) en verdient het aanbeveling om kortdurend zo nodig gebruik te maken van elleboogkrukken. Het kan nuttig zijn om 's nachts een groot kussen tussen de knieën te leggen. Dat vermindert de druk op de geopereerde knie, zeker in zijligging.
Na hechten van een gescheurde meniscus (meniscopexie) mag de knie niet meteen volledig worden belast. Dit geldt in het bijzonder voor de belasting in gebogen stand. In gestrekte stand wordt tot 50% belasting toegestaan. Bij een meniscopexie wordt meestal een brace gegeven (extension-lock brace) die de kniebuiging tot 90 graden beperkt. Slechts in uitzonderlijke omstandigheden zal na een gedeeltelijke verwijdering van de meniscus de volledige belasting van de knie worden ontraden. Meestal ligt de kraakbeenconditie hier aan ten grondslag. Een volledig onbelaste knie veroorzaakt vaak secundaire klachten in de heup en lage rug. In het algemeen wordt aanbevolen op z'n minst aantippend te belasten (voet afwikkelen met uiterst geringe belasting)
De orthopedisch chirurg zal na de operatie altijd adviezen geven over de mate van de belasting van de knie.