Veel gestelde vragen
- Genezen kraakbeenletsels ook spontaan zonder operatieve behandeling?
Oppervlakkige kraakbeenbeschadigingen kunnen spontaan genezen vooral bij jongere patiënten maar daar zijn wel een aantal voorwaarden belangrijk zoals lichaamsgewicht, mate van belasting in werk en/of sport, en stabiliteit van de knie om er enkele te noemen.
- Hoe is de werking van alternatieve middelen als haaienkraakbeen e.d.?
Van deze alternatieve behandelingen zijn tot heden geen wetenschappelijke publicaties bekend die de werking aantonen.
- Beïnvloedt het niet corrigeren van een overmatig O- of X-been de kans op genezing van het behandelde kraakbeen?
Indien het beschadigde kraakbeen zich bevindt in het gedeelte van de knie waar veel druk wordt doorgegeven (bij voorbeeld aan de binnenzijde van de knie bij een O-been), kan het behandelde kraakbeen zich meestal onvoldoende of niet herstellen. Het is dan zinvol om de stand van het been te corrigeren (osteotomie, zie ook onder de rubriek “artrose”)
- Welke behandelingsopties zijn er als het kraakbeen uiteindelijk niet geneest?
In dat geval moet overwogen worden het betreffende gedeelte van de knie te vervangen met een prothese. De leeftijd van de patiënt en de ernst van de klachten (pijn in rust en nachtpijn!) speelt daarbij een belangrijke rol. Deze behandelingen worden besproken bij de rubriek “artrose”.
- Komen kraakbeenbeschadigingen meer voor bij knieën met een kruisbandletsel?
Ja, bij het acute voorste kruisbandletsel wordt in 23% van de gevallen beschadiging van kraakbeen gezien en bij de chronische voorste kruisbandletsels is dit percentage zelfs 54%. Dit hoge percentage is vaak ook de reden om bij jonge en actieve patiënten de knie te stabiliseren waarbij wel moet worden gesteld dat artrose niet wordt voorkomen maar het proces dat uiteindelijk leidt tot artrose mogelijk wel wordt vertraagd. Een intacte meniscus speelt daarbij ook een zeer belangrijke rol.